Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi

“Erişebilirlik Bayrağı” Merkezimize Teslim Edildi

Çanakkale Valiliği, Çanakkale İli Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından ÇOMÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne 2023 Ağustos ayında “Erişilebilirlik Belgesi” takdim edilmişti.

Erişme zorluğu olan hastaların kapısından girdikleri andan itibaren Merkez binası içinde herhangi bir zorlukla karşılaşmadan her noktaya erişebilmeleri anlamına gelen “Erişilebilirlik Belgesi” Çanakkale’de ilk kez bir sağlık kuruluşuna verilirken bu belgeyi sembolize eden “Erişebilirlik Bayrağı” da Merkezimize teslim edildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan ve engelliler için erişilebilir olan bina, iş yerleri, toplu taşıma araçları ve ürünleri göstermek için oluşturulan Erişilebilirlik Logosu, fiziksel erişimin yanı sıra bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimi de kapsamaktadır.

Erişilebilirlik Logosu’nun özellikleri

Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil ediyor. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize ediyor. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatıyor.

“Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği'” kapsamında Merkezimizde şu çalışmalar gerçekleştirildi:

Engelsiz kliniği, engelli bireylere özel olarak tasarlandı ve donatıldı. Merkezimizin internet sitesi, engelli bireylerin online randevu almasını, haklarını ve sorumluluklarını öğrenmesini, mutlu hasta tanıtım filmini izlemesini ve sizi dinliyoruz formunu doldurmasını sağlayacak şekilde erişilebilir kılındı. Merkezimizin personeli, engelli bireylerle iletişim kurmak ve onlara en iyi hizmeti vermek için gerekli olan eğitimleri aldı. Dış mekân ve iç mekân yönlendirmeleri, renkli etiket kodlama, kabartma krokiler, kabartma yönlendirme tabelaları, kat panoları gibi fiziksel düzenlemeler yapıldı.